Isu dan cabaran dalam pengurusan pangkalan data era digital: satu tinjauan - Aziz Fadzillah, Nor Azlina; Abdul Rahman, Normaziah; Mohd Yunus, Sri Yusmawati; Hashim, Norhafizah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Dalam era digital, pangkalan data menjadi komponen penting bagi organisasi di Malaysia, dengan sistem seperti PADU, EKasih dan SISPAA mengurus pelbagai jenis data pengguna. Pengurusan pangkalan data melibatkan isu teknikal, integriti, prestasi, keselamatan dan pematuhan undang-undang, yang turut dipengaruhi oleh teknologi moden seperti IoT, Big Data dan AI. Oleh itu, penting untuk meneliti cabaran dalam pengurusan pangkalan data dan mengenal pasti strategi efektif untuk menanganinya.