Jawi dan bahasa Arab: nampak serupa tapi tidak sama - Nordin, Mashitah; Hashim, Norshida; Almuddin, Syahirah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Tulisan Jawi merupakan medium penting dalam penyebaran ilmu, budaya dan agama dalam masyarakat Melayu, muncul hasil adaptasi huruf Arab yang dibawa bersama kedatangan Islam sejak abad ke-13. Ia digunakan secara meluas dalam karya sastera, undang-undang, keagamaan dan pendidikan, seperti dapat dilihat dalam manuskrip Hukum Kanun Melaka, kitab-kitab fiqh dan Batu Bersurat Terengganu. Walaupun berkongsi asas aksara dengan tulisan Arab, Jawi berbeza dari segi bentuk huruf, sistem bunyi, fungsi linguistik dan konteks penggunaan. Makalah ini meneliti perbezaan tersebut dari aspek sejarah, fonologi, ortografi serta peranan budaya dan pendidikan.