UiTMCNS dan SMKA SHAMS bersinergi dalam memperkasa pendidikan STEM - Md Rashid, Siti Nafisah; Osman, Nur Azimah; Aadenan, Amin; Ruznan, Wan Syazehan; Mohammad Noor, Nur Rabiatul Adawiah; Jaafar, Zuraida (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Pendidikan STEM semakin diberi tumpuan dalam membentuk generasi muda yang berdaya saing, dan UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah turut menyokong usaha ini melalui penyertaan dalam Karnival S.T.E.A.M anjuran SMKA SHAMS pada 23 April 2025. Beberapa pusat pengajian UiTMCNS, termasuk PPBIO, PPFB, PPTI dan PSPM, turut mengambil bahagian dengan pameran dan aktiviti berasaskan STEM yang memberi peluang pembelajaran secara praktikal serta menggalakkan minat pelajar terhadap sains dan teknologi.