Piktograf: asal-usul aksara Cina - Ong, Woon Chuan; Hashim, Norshida (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Pelajar sering keliru dengan aksara Cina yang kelihatan rumit, sedangkan banyak daripadanya berasal daripada lukisan ringkas yang disebut piktograf . Dengan memahami piktograf, pelajar dapat mempelajari dan menguasai struktur aksara Cina dengan lebih mudah dan jelas.