Debat kemerdekaan ala parlimen 2008 kategori Bahasa Melayu UiTM Sarawak - Kipli, Nur Aida; Ramakrishnan, Prabha; Maniam, Yuthandy; Abdullah, Norazlin; Jack, Suriani; Abg Samah, Aizimah; Chiew, Fei Ha (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2009)
Pertandingan ini adalah bertujuan mencungkil bakat pelajar kita dalam arena perdebatan serta memberi peluang kepada mereka untuk menunjukkan bakat serta menggalakkan persaingan yang sihat antara pelajar kita selain meningkatkan semangat patriotisme melalui penggunaan Bahasa Melayu di kalangan mereka.