Teks ucapan Naib Canselor Universiti Teknologi MARA sempena majlis pelancaran visi, misi, falsafah dan objektif baharu Universiti Teknologi MARA - Sahib @ Sahibuddin, Shahrin (2025)
Ucapan Naib Canselor UiTM sempena Majlis Pelancaran Visi, Misi, Falsafah dan Objektif (VMFO) Baharu UiTM ini menghuraikan kepentingan penyelarasan hala tuju universiti dalam menghadapi cabaran era digital, perubahan nilai masyarakat dan tuntutan pembangunan profesional bumiputera. Ucapan ini merangkum perjalanan sejarah UiTM sejak penubuhan RIDA sehingga menjadi universiti terbesar negara, serta keperluan memperkasa identiti dan mandat universiti. VMFO baharu memberi fokus kepada keunggulan akademik, pembinaan adab, pembangunan bakat, penyelidikan berimpak tinggi, jaringan strategik global dan tadbir urus berintegriti. Naib Canselor menegaskan aspirasi UiTM sebagai “Universiti Unggul Pemacu Bumiputera Profesional” yang mendidik insan seimbang dari aspek ilmu, akhlak dan kepakaran, sekali gus memacu kesejahteraan negara dan masa depan bumiputera.