Sistem elaporan audit UiTM Cawangan Negeri Sembilan (eLANS) - Wan Khalid, Wan Elina Faradilla; Ahmad, Siti Noor Dina; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu; Mohd Ruslan, Siti Zaharah; Zainal Abidin, Nurul Auni; Rosle, Alia Nadira; Deraman, Ros Fadilah
Proses pelaporan audit merupakan salah satu elemen penting bagi melaporkan semua penemuan audit. Sistem e-Pelaporan Audit Dalam UiTM (SePADU) telah ditutup pada bulan Oktober 2020. Lanjutan penutupan SePADU, proses pelaporan audit di UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS) dilakukan dengan menggunakan google form. Walaubagaimanapun, penggunaan google form dan analisa penemuan audit menggunakan aplikasi excel didapati memberikan banyak masalah seperti jumlah penemuan audit yang banyak yang perlu dianalisa dalam tempoh masa yang pendek. Berdasarkan maklumbalas pengguna, penambahbaikan telah dilakukan dengan penyediaan satu sistem pelaporan yang lebih sistematik yang dikenali sebagai sistem eLAPORAN AUDIT UiTM CAWANGAN NEGERI SEMBILAN. Sistem ini dibangunkan bagi meningkatkan kecekapan dan mengurangkan masa bagi penyediaan laporan audit di UiTMCNS. Umumnya, sistem eLaporan Audit ini membolehkan laporan dijana dengan cepat dan boleh diakses serta disemak secara terus melalui platform atas talian.