Langkah ke menara ilmu - Musa, Muriatul Khusmah; Hashim, Mohamad Zain (Unit Penerbitan PKAPP, 2025)
Langit pagi itu cerah di Universiti Sri Wawasan. Dari jauh kelihatan para pelajar berjalan pantas menuju ke dewan kuliah, ada yang masih menguap kepenatan, ada juga yang sibuk menyiapkan tugasan saat akhir. Di satu sudut kampus, seorang pelajar tahun pertama bernama Hana menatap senarai kelas minggu itu sambil menarik nafas panjang. Hana datang dari keluarga sederhana di kampung. Ayahnya seorang penoreh getah, ibunya sudah lama meninggal dunia. Kakaknya bekerja di kilang untuk membantu keluarga, sementara abang dan adik masih bersekolah. Harapan keluarga kini terletak pada bahunya untuk berjaya di universiti dan membawa perubahan kepada kehidupan mereka. Permulaan Yang Menggentarkan Pada minggu pertama kuliah, Hana berasa terasing dan tercabar. Segalanya terasa asing bangunan besar, istilah akademik yang rumit, tugasan bertulis, dan kuliah tiga jam yang penuh nota serta perbincangan kritikal. “Ayah, Hana takut Hana tak mampu,” katanya dalam telefon suatu malam, suara lemah menahan sebak. Di hujung talian, suara ayahnya tenang namun penuh harapan. “Hana, menara ilmu tu takkan roboh kalau Hana terus mendaki. Ingat, Hana bukan berjalan seorang. Ramai akan bantu kalau Hana minta.” Kata-kata itu menjadi kekuatan kepada Hana. Peluang Kedua: Program CANTAS GAGAL Minggu keempat, keputusan kuiz pertamanya diumumkan. Hana gagal dua subjek. Hatinya luluh. Ketika dia duduk termenung di kafeteria, seorang pensyarah muda, Dr. Alia, menyapanya. “Hana, saya tengok nama awak dalam senarai pelajar yang layak menyertai program CANTAS GAGAL. Awak tahu tentang program tu?” Hana menggeleng. “Itu program khas universiti untuk bantu pelajar yang tercicir atau hampir gagal. Awak akan dibimbing oleh penasihat akademik, kaunselor dan pelajar senior. Kita bukan nak hukum, kita nak bantu.” Walaupun malu, Hana mendaftar. Dalam program itu, dia dibimbing oleh seorang kaunselor, Puan Shima, yang membantunya menyusun emosi dan tekanan. Penasihat akademik pula, Profesor Zaki, membantu merancang jadual ulang kajinya. Dia juga dipasangkan dengan seorang pelajar senior, Fatin, yang pernah gagal tetapi kini menjadi pelajar cemerlang.