Sukan lompat bergalah dalam lensa sejarah lisan: Nor Sarah Adi - Razak, Farzana; Jamaluddin, Nurul Natasha; Masron, Mohd Zairul; Md Jali, Jafalizan (Academica Press Solutions, 2025)
Artikel ini mengkaji perjalanan kerjaya dan sumbangan Nor Sarah Adi, atlet lompat bergalah yang menjadi ikon sukan Malaysia. Pendekatan sejarah lisan digunakan untuk mendokumentasikan pengalaman beliau dalam mencapai pelbagai kejayaan, termasuk memenangi pingat emas dalam acara lompat bergalah di Sukan SEA 2021. Kajian ini merangkumi cabaran peribadi yang dihadapi, seperti menjalani latihan tanpa jurulatih tetap, kesulitan logistik, dan pengorbanan semasa Ramadan, yang menjadi sebahagian daripada usaha beliau untuk mengharumkan nama negara. Penyelidikan ini juga meneliti peranan sukan dalam membentuk perpaduan sosial, meningkatkan kesihatan masyarakat, dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Hasil kajian mendapati bahawa Nor Sarah Adi bukan sahaja menjadi inspirasi kepada generasi muda tetapi juga merupakan contoh teladan dalam membangunkan semangat kesukanan di Malaysia. Dokumentasi ini diharapkan dapat menjadi rujukan berharga untuk generasi akan datang serta memacu lebih banyak kajian mengenai tokoh-tokoh sukan negara.