Program Bina Motivasi: Ke Arah Kecemerlangan Akademik dan Syakhsiah SMANI - Zakaria, Fazmawati (Institut Kualiti dan Pengembangan Ilmu (InQKA), 2023)
Pada 11 Jun 2023 (Ahad) telah berlangsungnya program motivasi di Universiti Teknologi MARA, Cawangan Perlis. Peserta program tersebut adalah terdiri daripada 9 orang pelajar tingkatan 4 dan 5 Sekolah Menengah Agama Nurul Islam (SMANI), Ayer Hitam Kedah. Program motivasi ini merupakan inisiatif Akademi Pengajian Bahasa (APB), UiTM Cawangan Perlis dengan kerjasama Research Interest Group Arabic Language Education (RIG ALE) dan Research Interest Group Digital Communicators yang di ketuai oleh Dr Ummi Syarah Ismail bersama para pensyarah Akademi Pengajian Bahasa dengan dibantu oleh pelajar sukarelawan dari fakulti FSG, FPP dan KPPIM UiTM Cawangan Perlis.