Di sebalik tawa seorang penghibur: Ebby Yus - Abdullah, Nurulannisa; Md Arifin, Noor Arina; Rosslee, Alisa Qistina; Ismail, Nurul Farihah; Rosnan, Nurul Nabilah Najwa (Academica Press Solutions, 2024)
Artikel ini berdasarkan sumber daripada kajian penulis tehadap tokoh sejarah lisan yang dijalankan bersama pelakon dan pelawak veteran yang terkenal di Malaysia pada era 80an iaitu Muhammad Yunus bin Abdul Rashid yang lebih dikenali sebagai Ebby Yus dan sesi temubual ini dilakukan adalah untuk mengetahui pengalaman beliau dalam industri lakonan di Malaysia. Artikel ini menceritakan tentang pengalaman beliau sebagai pelakon dan pelawak veteran. Selain itu, artikel ini merangkumi kisah latar belakang pendidikan dan juga perkembangan beliau di dalam kerjaya sebagai seorang pelakon dan pelawak di Malaysia. Beliau sangat berpengalaman dalam bidang industri seni ini selama lebih tiga puluh lima tahun. Pengalaman dan sumbangan terhadap kerjaya beliau amatlah berharga dan berharap perkongsian tersebut dapat membangkitkan semangat generasi muda masa kini dalam menceburi minat dalam bidang lakonan dan hiburan di Malaysia.