Dari cabaran fizikal ke puncak akademik: perjalanan Nabil dalam mengejar impian - Badrul Hisyam, Amni Harith (UiTM, Pejabat Komunikasi Strategik, 2025)
Muhammad Nabil Mahadi, graduan sarjana Sains Pengurusan Maklumat, menjadi satu kisah inspirasi bahawa kejayaan itu adalah hasil dari niat tulus dan semangat tinggi yang tidak pernah mengalah. Pada usia 29 tahun, beliau baru menamatkan pengajiannya pada Istiadat Konvokesyen ke-102 Universiti Teknologi MARA (UiTM) di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC) UiTM. Beliau mengalami kekurangan sebagai oku anggota badannya sejak lahir lagi. Nabil akui kekurangannya dan kesukarannya untuk berjalan menjadikan beliau berbeza dengan graduan yang lain. Bagi Nabil, cabarannya yang paling tidak boleh lupakan adalah ketika hari pertamanya di Universiti, jarak kelasnya dengan kolej kediaman yang jauh membuatkan kakinya melecet, lagi pula kesukarannya untuk berjalan membuatkan itu salah satu perjalanan bidang akademiknya yang cukup mencabar.