Emerald 7th High Usage Award & High Research Output Award - UiTM, Korporat UiTM (Corporate Communications Department, 2018)
Universiti Teknologi MARA sekali lagi dinobatkan sebagai pemenang buat kali ketujuh berturut-turut untuk Emerald High Usage Award mengatasi 19 buah universiti lain dari seluruh dunia. UiTM berjaya menjadi institusi yang terbanyak membuat muat turun teks penuh dalam pangkalan data atas talian (PDAT) Emerald pada tahun 2017 dengan jumlah 1,143,941 mengatasi catatan muat turun yang direkodkan pada tahun sebelumnya iaitu 1,056,193. Peningkatan sebanyak 87,748 muat turun atau 8.31%. Tempat kedua dimenangi oleh The Egyptian Knowledge Bank (EKB) Data Centre dengan jumlah muat turun sebanyak 573,892 manakala tempat ketiga pula dimenangi oleh Universitas Trisaksi dengan jumlah muat turun sebanyak 329,022.