Kajian antropologi budaya dan kesenian : kajian kebudayaan dan kesenian ethnik Minangkabau di Kampung Gagu Jelebu Negeri Sembilan / Nurul Shima Taharuddin and Prof Madya Mohamad Khalil Amran - Taharuddin, Nurul Shima; Amran, Mohamad Khalil (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan mendokumentasikan kebudayaan dan kesenian masyarakat etnik Minangkabau di Kampung Gagu Jelebu Negeri Sembilan, seterusnya memperlihat keindahan hidup etnik ini dimata dunia. Etnik Minangkabau adalah antara etnik yang unik di kepulauan Melayu. Menerokai adat, budaya dan kesenian mereka melalui pemerhatian dan dokumentasi, menghasilkan penemuan yang sangat menarik serta penuh dengan kejutan. Pendekatan menerusi kaedah fotography dan documentasi yang akhirnya akan memperlihatkan kebudayaan dan kesenian yang telah diamalkan oleh masyarakat Minangkabau di kampung Gagu Jelebu Negeri Sembilan.