Bahasa Melayu benteng Islam dan Melayu / Azman Che Mat - Che Mat, Azman (Institut Pemikiran Dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Dalam satu jenaka pernah disebut mengenai bangsa Melayu. Sekarang orang Melayu tidak mempunyai apa-apa kecuali “baju Melayu dan bahasa Melayu”. Walaupun ujaran ini merupakan satu gurauan, tapi implikasinya amatlah besar, sekiranya benar bahawa itu sahaja yang masih ada pada bangsa Melayu. Mazlan Nordin (2011) selaku karyawan tamu di Universiti Kebangsaan Malaysia menulis: “Semenanjung Melayu adalah satu-satunya daerah di bumi Ilahi ini yang mengambil nama “Melayu”. Ini tanah asal bahasa dan kebudayaan Melayu yang intim di samping “Tanah Melayu” yang lain, iaitu pantai timur dan selatan Sumatera”. Nukilan di atas jelas memberi gambaran bahawa bangsa Melayu adalah penduduk yang mendiami kawasan tanah Melayu dan menggunakan bahasa Melayu dan memakai adat resam Melayu dalam kehidupan sehariannya. Hari ini, tiada lagi nama “Tanah Melayu” atau “Semenanjung Melayu”, yang ada ialah Malaysia, Indonesia, Patani dan Brunei. Maka secara tersuratnya, tiada lagi nama Melayu digunakan pada tanah air pada hari ini, namun entiti bangsa Melayu masih lagi terpakai walaupun warga negaranya adalah Malaysia, Indonesia, Brunei dan Thailand.