Lawatan sambil belajar ke Pulau Pinang dan Kuala Lumpur - Abang, Mohamad (UiTM Sarawak, 2016)
Lawatan ke Pulau Pinang dan Kuala Lumpur yang berlangsung selama lima hari empat malam, bermula dari 28 April 2015 hingga 2 Mei 2015 ini telah disertai oleh 28 orang pelajar dan seorang pensyarah pengiring. Pemilihan lokasi lawatan adalah berteraskan aspek pengurusan alam sekitar, kesihatan dan juga budaya setempat yang mengambil kira kepentingan setiap kursus yang dipelajari di dalam bilik kuliah untuk diperlihat atau dialami sendiri oleh pelajar. Matlamat utama lawatan adalah untuk meningkatkan lagi pemahaman pelajar Diploma Kesihatan Persekitaran tentang subjek yang dipelajari sepanjang tempoh pembelajaran dengan cara mengaplikasikannyo dalam bentuk pemikiran kreatif dan kritis melalui pemerhatian terhadap negeri.