Melestarikan sejarah seni warisan budaya Tarian Piring Selangor - Addawiah, Rabiatul; Borhan, Nur Anis Nabila; Idrus, Marlia; Md Jali, Jafalizan (Academica Press Solutions, 2024)
Kajian ini membincangkan Tarian Piring Selangor sebagai salah satu warisan budaya yang penting di negeri Selangor. Tarian ini bukan sahaja mewakili keunikan seni persembahan tradisional, tetapi juga menjadi simbol identiti budaya bagi masyarakat setempat. Melalui metodologi sejarah lisan dan temu bual dengan tokoh-tokoh yang berperanan dalam pemeliharaan tarian ini, kajian ini mendalami sejarah, perkembangan, dan makna budaya di sebalik tarian piring. Dapatan kajian menunjukkan bahawa usaha pemuliharaan yang berterusan adalah penting untuk memastikan tarian ini diwarisi oleh generasi akan datang. Penelitian ini juga membincangkan tentang cabaran yang dihadapi dalam mengekalkan tarian piring di alaf baru ini, serta langkah-langkah yang boleh diambil untuk mempromosikan dan memelihara seni warisan ini.