Program STEM SMITI-UiTM 2024 - Hasan, Daliah; Muhammad Ali, Khairul Ammar; Abu Bakar, Amalina Amirah; Imran, Nik Farhanim; Musir, Adhilla Ainun; Dollah, Zuraisah; Abdul Karim, Nurulzatushima; Abdullah, Nor Hafizah Hanis (Unit Penerbitan FKAPP, 2025)
Pada 25 OKTOBER 2024, seramai lapan (8) orang pensyarah Pengajian Kejuruteraan Awam UiTM Cawangan Pulau Pinang telah dijemput untuk menjayakan Minggu Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) yang diadakan di Sekolah Menengah Integrasi Teras Islam Sains Bahrul Ulum (SMITI). Program ini bertujuan untuk memupuk minat pelajar dalam bidang STEM melalui pelbagai aktiviti interaktif dan pertandingan yang dirancang. Salah satu acara utama dalam program ini adalah pertandingan “Bridge Challenge” yang melibatkan penyertaan pelajar dari Tingkatan 1, 2, dan 3. Pertandingan Bridge Challenge yang diadakan ini bertujuan mengasah kemahiran pelajar dalam reka bentuk dan pembinaan jambatan, di samping meningkatkan daya kreativiti, pemikiran kritis, serta kerja berpasukan. Selain itu, program ini juga memberi peluang kepada para pelajar untuk berinteraksi dengan pensyarah selaku fasilitator dan mendapatkan bimbingan secara langsung, sekaligus menginspirasi mereka untuk meneroka lebih lanjut bidang kejuruteraan dan teknologi pada masa hadapan. Pensyarah juga memainkan peranan penting sebagai juri bagi pertandingan Bridge Competition, menilai reka bentuk, ketahanan, dan inovasi jambatan yang dibina oleh pelajar Tingkatan 1, 2, dan 3. Selain bertindak sebagai penilai, pensyarah juga membimbing pelajar semasa mereka membina model jambatan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan. Mereka memberikan tunjuk ajar mengenai prinsip asas struktur, pemilihan bahan yang sesuai, serta teknik pembinaan yang betul bagi memastikan model yang dihasilkan kukuh dan berfungsi dengan baik.