Dari sekolah membawa ke puncak menara gading. - Abdullah, Aidil Adha (UiTM, Pejabat Komunikasi Strategik, 2025)
Di sebalik sorakan kejayaan yang bergema di pentas konvokesyen, tersimpan kisah perjuangan seorang insan yang tidak mengenal lelah. Bermula sebagai guru, melangkah sebagai pensyarah, akhirnya Anwar Farhan Mohamad Marzaini berdiri sebagai doktor falsafah dalam bidang Pendidikan. Pensyarah dari UiTM Cawangan Pulau Pinang ini telah pun menamatkan pengajian PhD dalam bidang penilaian bahasa dalam pada masa yang sama, teguh mendidik anak bangsa. Kejayaan yang dicapai beliau lebih manis dan bermakna apabila turut menerima Anugerah Penyelidikan Cemerlang (APC) dan menamatkan pengajian dalam tempoh (GOT). Ini adalah bukti pengiktirafan terhadap dedikasi dan sumbangan ilmunya.