Menelusuri sejarah penubuhan Persatuan Silat Cekak Malaysia (PSSCM) - Rosli, Alif Aiman; Azizan, Ammar; Azman, Kamarul Azwan; Md Jali, Jafalizan (Academica Press Solutions, 2024)
Silat cekak merupakan salah satu seni silat asli yang telah lama wujud di Tanah Melayu. Dari konteks sejarah, silat cekak ini berasal dari Negeri Kedah dan wariskan kepada beberapa generasi. Prinsip asas seni silat cekak membentuk setiap ahli yang tidak mendurhakai guru, ibu bapa dan menghina silat asli Melayu. Setelah sekian lama, Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia ditubuhkan untuk menyebarkan lagi ilmu seni silat cekak keserata Malaysia. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji sejarah dan perkembangan Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSSCM). Kajian ini juga menemubual yang seorang tokoh bernama Datuk Haji Maideen bin Kadir Shah yang merupakan Guru Utama Ketiga dan Presiden PSSCM. Melalui segala intipati temubual ini dapat dijadikan rujukan dalam mengkaji tentang seni bela diri silat di Malaysia.