Perahu Haluan Katup: digitalisasi dan pemeliharaan warisan melalui kaedah kejuruteraan - Nik Ismail, Nik Mohd Khairuddin; Johan, Mohd Azahari; Abd Rahman, Nur Ain (Fakulti Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Teknologi MARA Cawangan Terengganu Kampus Bukit Besi, 2025)
Perahu merupakan salah satu pengangkutan penting buat masyarakat Melayu suatu ketika dahulu. Perahu Haluan Katup ialah antara perahu tradisional yang mempunyai warisan budaya maritim penting dalam peradaban Melayu. Perahu tradisional Melayu mempunyai pelbagai jenis dan direka khas mengikut fungsi tertentu. Setiap perahu mempunyai reka bentuk yang unik. Kebanyakan komponen perahu mempunyai hiasan yang diperbuat daripada kayu dan diukir dengan corak yang tertentu