Peningkatan kualiti tumpuan UiTM Pahang. - Suhaini, Zaidatul Insyirah (UiTM, Pejabat Komunikasi Strategik, 2025)
UiTM Cawangan Pahang berazam untuk menjadikan cawangan mereka sebagai antara yang terbaik bersesuaian dengan kehendak masa kini terutama yang berkaitan dengan aspek infrastruktur dan kualiti penyelidikan. Menurut Rektor UiTM Cawangan Pahang, Profesor Ts. Dr. Azhan Hashim @ Ismail, menegaskan bahawa tumpuan utama UiTM Cawangan Pahang ketika ini adalah bagi memperkukuhkan infrastruktur kampus serta menggalakkan budaya penyelidikan dalam kalangan pelajar serta pensyarah. Usaha ini bagi melahirkan graduan yang lebih bersedia sekali gus berdaya saing di peringkat nasional mahupun antarabangsa, bukan sahaja dari segi akademik tetapi juga menyumbang idea baharu kepada masyarakat.