Penguasaan biologi SPM melalui video pembelajaran komprehensif - Azis, Tun Mohd Firdaus; Aziz, Tun Norasida (2025)
Pengajaran Biologi peringkat SPM memerlukan pendekatan yang kreatif dan inklusif, terutamanya bagi pelajar yang tidak mempunyai akses kepada sumber sokongan seperti tuisyen. Inovasi ini memperkenalkan satu pendekatan pembelajaran menerusi siri video dalam talian dwibahasa dan peta konsep komprehensif yang menepati sukatan pelajaran Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Inisiatif ini telah menghasilkan lebih 100 video, merangkumi kesemua 15 bab Tingkatan 4 dan 13 bab Tingkatan 5, disertakan peta minda terperinci dan strategi menjawab Kertas 1, 2, dan 3. Keberkesanan terbukti melalui capaiannya di saluran Youtube dengan lebih 2.5 juta tontonan dan 271,100 jam tontonan, menjadikannya salah satu sumber rujukan utama pelajar dan guru di seluruh negara.