Tokoh Guru Kebangsaan 2019: Cikgu Nawi Ismail - Zulkipli, Fatin Nur; Alias, Noor Rahmawati; Yasin, Nor Haslina; Rosli, Zuraini (Academica Press Solutions, 2023)
Kajian ini berfokus pada temubual dengan Tuan Hj Nawi Ismail, seorang pendidik berpengalaman selama 37 tahun dalam bidang pendidikan Malaysia. Beliau merupakan penerima anugerah Tokoh Guru Kebangsaan pada tahun 2019 daripada YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, yang disampaikan semasa majlis perasmian sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2019 di SPICE Arena, Pulau Pinang. Artikel penyelidikan ini menggambarkan lapan bahagian utama, iaitu pengenalan, permasalahan kajian, objektif kajian, kepentingan dan sumbangan kajian, tinjauan literatur, metodologi kajian, hasil kajian, dan kesimpulan. Temu bual dengan Cikgu Nawi Ismail memberikan wawasan berharga mengenai peranan beliau yang aktif dalam pembangunan kurikulum, aktiviti kokurikulum, dan hubungannya dengan komuniti tempatan, serta sumbangan pentingnya dalam meningkatkan kecekapan Bahasa Melayu dalam kalangan pelajar. Kajian ini menjelaskan pencapaian dan sumbangan beliau yang mencorak sektor pendidikan di Malaysia. Ia adalah bukti komitmen dan kesungguhan beliau terhadap bidang pendidikan.Kajian ini menawarkan penerokaan komprehensif mengenai pengalaman dan pandangan Cikgu Nawi Ismail, menjadikannya sumber yang berharga untuk pendidik, pembuat dasar, dan penyelidik yang berminat dalam pembangunan pendidikan di Malaysia, terutamanya dalam konteks peningkatan kemahiran Bahasa Melayu.