Yang pertama…… - Libasin, Zuraira; Idris, Nur Azimah (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2025)
Dalam sejarah Islam, terdapat banyak tokoh yang telah mencatatkan "yang pertama" dalam pelbagai aspek. Mereka telah meninggalkan jejak yang signifikan dan menjadi contoh teladan kepada manusia khususnya umat Islam. Berikut adalah senarai individu-individu penting yang merupakan yang pertama dalam 30 pelbagai bidang dan peristiwa penting dalam sejarah Islam. Mereka bukan sahaja dikenali kerana pencapaian mereka, tetapi juga kerana sumbangan besar mereka dalam perkembangan dan penyebaran ajaran Islam. Mari kita hayati kisah-kisah dan pencapaian mereka: Orang yang pertama menulis kalimah Bismillah: Nabi Sulaiman AS. Nabi Sulaiman AS adalah tokoh yang pertama menulis kalimah Bismillah, sebuah frasa suci yang membawa keberkatan dan makna besar dalam agama Islam. 1. Orang yang pertama minum air Zamzam: Nabi Ismail AS. Nabi Ismail AS adalah yang pertama merasai nikmat air Zamzam, sumber air suci yang merupakan anugerah Allah SWT kepada umat manusia. 2. Orang yang pertama berkhatan: Nabi Ibrahim AS. Nabi Ibrahim AS adalah insan pertama yang menjalankan amalan khatan, salah satu daripada sunnah yang diteruskan hingga kini dalam kehidupan Muslim.