Uniknya makanan kelate - Wan Mohammad, Wan Anisha; Mohd Mydin, Azlina (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2025)
Negeri Kelantan bukan sahaja terkenal dengan keindahan budayanya, malah turut kaya dengan pelbagai hidangan tradisional yang unik dan menggamit selera. Antara juadah yang sering menjadi kegemaran masyarakat tempatan termasuklah Ketupat Sotong, Putu Halba, Laksam, dan Solok Lada. Ketupat Sotong merupakan hidangan manis berkuah gula Melaka yang berintikan beras pulut. Keenakan sotong yang lembut berpadu dengan rasa manis lemak menjadikannya pencuci mulut yang istimewa. Sementara itu, Putu Halba pula diperbuat daripada ubi kayu yang dicampur halba, berintikan gula Melaka, dan dimakan bersama kelapa parut. Aroma halba yang harum memberikan keunikan tersendiri pada kuih ini. Bagi penggemar makanan berkuah, Laksam menjadi pilihan utama. Dihasilkan daripada tepung beras dan tepung jagung, ia dihidangkan bersama kuah ikan bersantan pekat, ulam-ulaman dan sambal belacan – satu kombinasi rasa yang seimbang dan menyelerakan. Tidak ketinggalan, Solok Lada — sejenis lauk tradisional yang menggunakan cili besar diisi dengan campuran isi ikan dan kelapa parut sebelum dikukus. Rasanya yang lemak pedas amat sesuai dijadikan hidangan sampingan bersama nasi kerabu. Kepelbagaian hidangan tradisional ini bukan sekadar simbol kemahiran masakan masyarakat Kelantan, tetapi juga lambang kehalusan seni warisan yang terus dipelihara dari generasi ke generasi.