Sebenarnya saya bukan ustaz: pendidihan Agama secara tidak rasmi bermula di rumah - UiTM, Korporat UiTM (Corporate Communications Department, 2016)
Beliau sudah menjadi penceramah sejak 2005 namun nama Syamsul Amri Ismail, 38, atau lebih dikenali sebagai Syamsul Debat tiba-tiba menjadi popular sejak akhir-akhir ini. Semuanya bermula apabila rakaman ceramah beliau di TV AlHijrah menjadi viral dan dikongsi ramai di laman sosial. Dengan gaya bersahaja, menggunakan loghat Negeri Sembilan dan terselit jenaka menjadikan pengendali rancangan bual bicara kerohanian Syamsul Debat di TV AlHijrah itu antara penceramah yang dinanti ramai. Pengarang Berita Harian Metro Muhd Izawan Baharin berkesempatan menemu bual Syamsul menerusi Kafe Ahad kali ini.