Menyingkap kisah bekas Bintara Kanan Tentera Laut Diraja Malaysia: Encik Kamaludin bin Kasim - Md Arifin, Noor Arina; Zulkipli, Fatin Nur; Mohd Arif, Muhammad Syahmi; Adnan, Imran Hakim (Academica Press Solutions, 2023)
Kajian ini membicarakan tentang seorang tokoh Tentera Laut Diraja Malaysia iaitu Encik Kamaludin bin Kasim yang merupakan bekas Bintara Kanan untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya Bekas Bintara Kanan Tentera Laut Diraja Malaysia. Objektif kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis titik permulaan sebagai pegawai TLDM sekaligus mengupas pengalaman beliau sepanjang perkhidmatan. Kaedah kajian yang digunakan adalah kaedah kualitatif berdasarkan temu bual dan rujukan dokumentasi atau sumber sekunder bagi melengkapkan pengumpulan data. Dapatan kajian seperti latar belakang, pendidikan, pengalaman, cabaran dan sumbangan beliau sepanjang berkhidmat juga turut diceritakan di dalam kajian ini.