Berselawatlah, tanda kasih kepada Rasulullah S.A.W. - Harun, Nor Hidayah; Zainal, Nor Fadzilah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2021)
Berselawat merupakan amalan yang sangat mulia. Setiap kali kita berselawat kepada Baginda Nabi Muhammad S.A.W., Allah S.W.T. dan para malaikat turut berselawat ke atas Baginda S.A.W. Tuntutan berselawat telah dinyatakan dalam Al-Quran seperti berikut: