Hibah: alternatif kepada pengurusan aset Islam di Malaysia - Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abdul Ghani, Roseziahazni; Mohamad, Zuraida; Yusof Ali, Noorhayati (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2021)
Konsep Islam mengenai urusan aset tertumpu kepada isu penyelesaian warisan dan ilmu Farai'd. Pengurusan aset yang dikendalikan dengan betul dan terancang bukan sahaja memberi manfaat kepada pemilik dan pemegang kepentingannya, tetapi juga dapat diagihkan kekayaan tersebut kepada waris-waris dan benefisiari yang sah mengikut budi bicara dan adil setelah kematian pemiliknya (Abdullah, Ab Rahman, Khalid, & Abdullah, 2020).