Scammer. Tidak pernah lelah mencari mangsa - Ishak, Rosbi (Faculty of Accountancy, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan, 2025)
“Scammer” merujuk kepada individu atau kumpulan yang menjalankan aktiviti penipuan untuk mendapatkan wang atau maklumat peribadi mangsa secara tidak sah. Modus operandi mereka semakin licik dan sukar dikesan. Mereka ada di mana mana dan tidak pernah lelah mencari mangsa. Mereka mengeksploitasi kelemahan psikologi dan menggunakan kemajuan teknologi untuk menjerat mangsa. Mereka menipu mangsa di dalam “Group Chat Scam”, “Clone Firm Scam” dan “Deepfake Scam”. Penipuan pelaburan untuk awal tahun 2025 ini sahaja sudah melibatkan 1,338 kes mencatatkan kerugian besar sebanyak RM241.6 juta.