Simpati atau empati - Mohd Said, Nur Shafini; Omar Ali, Siti Rapidah; Adenan, Nur Dalila; Wan Musa, Wan Mardiana; Abdul Manaf, Suhaily Maizan (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2021)
Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, simpati bermaksud perasaan belas kasihan, timbang rasa, dan sebagainya terhadap seseorang atau sesuatu, terutamanya apabila ditimpa kesusahan. Manakala, empati bermaksud daya menyelami dan memahami perasaan atau emosi orang lain.