Pekebun kecil getah di Malaysia: isu dan solusi - Ismail, Mohd Khairi; Che Nan, Nurul Syafiza; Ghazali, Rospidah; Ramli, Norlee (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2021)
Industri getah Malaysia merupakan satu dari pada komoditi penting yang membantu meningkatkan pendapatan negara selain kelapa sawit, kayu kayan, koko, Lada dan sebagainya. Pada tahun 2017 hingga 2021, negara pengeluar utama getah asli terdiri daripada negara Thailand, Indonesia, China, Vietnam, India, Kemboja, FiLipina dan Sri Lanka. Malaysia merupakan senarai 10 pengeluar utama getah asli dunia di mana berada pada kedudukan ke enam dengan jumlah pengeluaran bulanan pada bulan Julai 2021 adalah sebanyak 47,473 tan matrik.