Sembelit Darah rawat diabetes - UiTM, Korporat UiTM (Corporate Communications Department, 2016)
Khabar gembira buat penghidap diabetes mellitus jenis 2 (T2D) apabila kumpulan ekspedisi saintifik di Hutan Royal Belum berjaya menemui flora hutan menunjukkan hasil positif terhadap ujian anti diabetik. Berdaun seperti paku pakis dan hidup melata pada tumbuhan lain, pokok Sembelit Darah atau nama saintifiknya, Rourea mimosoides dari keluarga Connaraceae menjadi rahsia temurun Orang Asli dalam mengubati penyakit kencing manis. Kumpulan saintis dari Institut Penyelidikan. Produk Semula Jadi Atta ur-Rahman (AuRins), Universiti Teknologi Mara (UiTM) diketuai Prof Dr Mohd Ilham Adenan yang menyertai ekspedisi saintifik pada September 2015 berjaya menemukan alternatif ubatan organik berkenaan.