Pembinaan hubungan di media sosial menerusi teknologi Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence (AI) - Abdullah, Siti Nur Fadzilah; Hamdan, Efina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era digital masa kini, media sosial memainkan peranan penting dalam pembinaan hubungan sosial global. Platform seperti Facebook, Instagram, X, dan TikTok menjadi medium utama interaksi maya antara individu. Kemunculan kecerdasan buatan (AI) telah memperkukuh interaksi ini dengan menjadikannya lebih peribadi dan bermakna. AI menganalisis tingkah laku pengguna untuk mencadangkan kandungan, rakan, dan komuniti yang relevan. Ini memudahkan pembinaan hubungan berdasarkan minat bersama. AI juga memudahkan komunikasi rentas bahasa melalui terjemahan masa nyata. Pengguna dari latar belakang berbeza kini boleh berinteraksi tanpa halangan bahasa. Tambahan pula, chatbot dan pembantu maya membantu menjawab soalan dan memberi sokongan emosi. AI berperanan sebagai penghubung sosial baharu yang inklusif dan responsif.