Kajian impak Pesta Kaul Mukah 2024 - Long, Suffina; Tang, Howe Eng; Chik, Yahutazi; Bohari, Mohamad Musa; Shamsuddin, Noor Emma (Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik (KPPIM), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Sarawak Kampus Mukah, 2025)
Laporan Kajian Impak Pesta Kaul Mukah 2024 ini bertujuan untuk menilai kesan Pesta Kaul Mukah 2024 terhadap dua kumpulan utama, iaitu pengunjung dan penjaja. Kajian ini dilaksanakan sepanjang tiga hari acara utama, iaitu dari 19 hingga 21 Julai 2024, dengan anggaran kehadiran pengunjung melebihi 22,500 orang. Laporan ini merangkumi dua bahagian utama, iaitu Kajian Impak Pengunjung dan Kajian Terhadap Penjaja sempena Pesta Kaul Mukah. Objektif utama kajian ini adalah untuk menilai kesan sosioekonomi dan sosio-budaya Pesta Kaul Mukah 2024 terhadap pengunjung dan penjaja yang terlibat. Kajian ini juga bertujuan untuk mengukur keuntungan atau kerugian yang dialami oleh penjaja serta mengumpulkan cadangan dan kritikan daripada kedua-dua pihak untuk memperbaiki pelaksanaan pesta pada masa akan datang. Dengan adanya kajian ini, pihak penganjur dapat mengenal pasti kekuatan dan kelemahan Pesta Kaul Mukah 2024 serta merangka strategi peningkatan bagi edisi yang akan datang. Bagi Kajian Impak Pengunjung, seramai 326 pengunjung telah dipilih sebagai responden dan diminta untuk mengisi soal selidik yang disediakan. Kajian ini dibahagikan kepada empat bahagian utama. Pertama, bahagian Demografi Pengunjung yang mengandungi maklumat asas seperti umur, jantina, dan tempat asal pengunjung. Kedua, Aktiviti Paling Digemari Pengunjung yang mengenal pasti aktiviti yang menarik minat pengunjung sepanjang pesta berlangsung. Ketiga, kajian meneliti Impak Pesta Terhadap Ekonomi, Sosio-budaya, Alam Sekitar, dan Kemudahan, di mana penilaian menyeluruh dibuat mengenai pengaruh pesta ini terhadap pelbagai aspek kehidupan. Bahagian terakhir pula adalah Soalan Terbuka, di mana pengunjung memberi maklum balas berupa cadangan dan kritikan untuk menambah baik pelaksanaan pesta pada masa akan datang. Untuk Kajian Terhadap Penjaja, seramai 50 penjaja telah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Laporan ini dibahagikan kepada tiga bahagian utama. Pertama, Demografi dan Latar Jualan Penjaja yang memberikan gambaran mengenai profil penjaja dan jenis barangan yang dijual sepanjang pesta. Kedua, kajian mengukur Keuntungan atau Kerugian yang dialami oleh penjaja semasa pesta, termasuk sejauh mana perniagaan mereka mendapat sambutan pengunjung. Bahagian ketiga pula melibatkan Soalan Terbuka, di mana penjaja memberikan pandangan, cadangan, dan kritikan mengenai pengalaman mereka semasa menyertai Pesta Kaul Mukah. Sepanjang kajian, seramai tujuh orang pembantu penyelidik yang terdiri daripada belia Persatuan Melanau Mukah telah membantu dalam mengedarkan soal selidik kepada pengunjung dan penjaja. Kehadiran pembantu penyelidik ini amat penting dalam memastikan kelancaran proses pengumpulan data yang dijalankan sepanjang tiga hari utama Pesta Kaul Mukah 2024. Secara keseluruhannya, laporan ini memberikan gambaran yang menyeluruh mengenai impak Pesta Kaul Mukah 2024 terhadap kedua-dua pengunjung dan penjaja. Hasil kajian ini akan digunakan sebagai panduan untuk merancang strategi peningkatan pada edisi Pesta Kaul yang seterusnya, bagi memastikan ia terus relevan dan memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat.