Socypher: platform dinamik meningkatkan literasi digital media - Ismail, Siti Nasarah; Hamdan, Efina; Abu Bakar, Muhammad Nabihan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Program Socypher telah dianjurkan oleh pelajar Semester 5, Diploma Komunikasi dan Media, UiTM Kampus Rembau pada 17 dan 18 Disember 2024 di Dewan Biduanda. Program ini merupakan sebahagian daripada penilaian subjek Projek Profesional dan bertujuan meningkatkan kesedaran tentang etika penggunaan media sosial, privasi, serta pengurusan maklumat digital. Socypher merangkumi elemen society, cyberspace, privacy, ethical, dan responsibility. Ia selari dengan inisiatif kerajaan dalam menangani isu seperti buli siber, pancingan data, penipuan dan sexting. Lebih 1000 warga kampus termasuk pelajar, pensyarah, serta kakitangan turut serta. Turut hadir adalah pelajar sekolah dan masyarakat sekitar Rembau. Program ini menjadi platform pendidikan berimpak tinggi kepada komuniti.