Perpustakaan Tun Dr. Ismail: Sejarah Kampus Segamat - Abdullah, Mawar Noor (2025)
Dokumen ini merangkum sejarah penubuhan dan perkembangan Perpustakaan Tun Dr. Ismail di Kampus Segamat, Universiti Teknologi MARA (UiTM). Bermula sebagai sebahagian daripada Institut Teknologi MARA pada tahun 1983 di Taman Bukit Indah/Bukit Saujana, perpustakaan ini berpindah ke kampus tetap di Jalan Universiti Off, KM 12, pada tahun 1990 apabila UiTM Johor Cawangan Johor ditubuhkan. Pada tahun 2005, perpustakaan diberi nama rasmi Perpustakaan Tun Dr. Ismail bagi menghargai jasa Tun Dr. Ismail Abdul Rahman. Pada tahun 2012, sebuah bangunan baharu dibina yang kini dikenali sebagai PTDI 1 bagi menampung pertambahan pelajar dan memberi kemudahan yang lebih baik kepada warga kampus.