Perpustakaan Tun Dr. Ismail: Sejarah Kampus Pasir Gudang - Abdullah, Mawar Noor (2025)
Dokumen ini merangkum sejarah penubuhan dan perkembangan Perpustakaan Tun Dr. Ismail Kampus Pasir Gudang, Universiti Teknologi MARA (UiTM). Bermula pada tahun 1990 dengan pembukaan Kampus Johor Bahru, kampus ini kemudian berpindah ke UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru (Larkin) pada tahun 2007. Pada 17 Julai 2010, Majlis Pecah Tanah Kampus Pasir Gudang telah diadakan sebagai langkah awal pembinaan kampus baharu. Kampus Pasir Gudang mula beroperasi secara rasmi pada 2 Mei 2014, menggantikan operasi di Kampus Bandaraya (Larkin), dan akhirnya dirasmikan pada 25 Oktober 2023 oleh Menteri Pengajian Tinggi. Sepanjang perjalanannya, perpustakaan kampus ini telah berkembang selari dengan pembangunan akademik dan kemudahan universiti.