Exploring accounting: insight and beyond - Mohamad Nazarudin, Nurin Batrisyia Akmal; Muhamad Rashidi, Nur Ameera Nafesa; Razak, Syuhaila (Faculty of Accountancy, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan, 2024)
Program Exploring Accounting: Insight and Beyond telah dianjurkan oleh mahasiswa semester 6 kursus AUD689, Ijazah Sarjana Muda Perakaunan 34 (Kepujian) Cawangan Kelantan UiTM dengan kerjasama Persatuan Akademik Members of Bachelor in Accountancy Society (MemBACCs), Perakaunan UiTM Fakulti Cawangan Kelantan, PricewaterhouseCoopers International Limited (PwC Malaysia) dan Binder Dijker Otte (BDO Malaysia). Program ini ditaja oleh Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) dan Man Besi Resources dan ianya dilaksanakan pada 26-28 Jun 2024. Program ini memberi pendedahan awal kepada para peserta berkaitan industri perakaunan terutamanya pengauditan sesebuah organisasi. Secara tidak langsung program ini dapat meningkatkan jalinan kerjasama Fakulti Perakaunan UiTM Cawangan Kelantan, MemBACCs, PwC Malaysia dan BDO Malaysia. Objektif program ini adalah untuk mewujudkan platform perkongsian ilmu dan pengalaman berkaitan audit serta lain-lain bidang perakaunan sebagai bimbingan kerjaya kepada peserta dalam mempersiapkan diri menjalani latihan sebelum industri. Di samping itu, program ini juga bertujuan untuk memberi semangat dan motivasi kepada peserta sebelum melangkah ke dunia luar.