Celik kewangan: faktor terjadi hutang berlebihan - Mat, Mustafa Kamal; Azis, Safina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Hutang merupakan beban kewangan yang signifikan dan sering berpunca daripada perbelanjaan melebihi pendapatan serta pengurusan kewangan yang lemah. Individu yang gagal mengawal hutang berisiko diisytiharkan muflis, terutama apabila jumlah hutang melebihi RM100,000. Antara punca utama muflis termasuk pinjaman kenderaan, perumahan, peribadi, kad kredit dan pinjaman pendidikan. Keadaan ini memberi tekanan emosi dan kewangan yang serius kepada individu terbabit. Bagi menangani isu ini, kerajaan telah menubuhkan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kewangan (AKPK) sebagai langkah intervensi. Sejak penubuhannya pada April 2006, AKPK telah memberi manfaat kepada lebih 13.6 juta rakyat dalam usaha memulihkan kedudukan kewangan mereka.