Model A.D.A.B dalam pengajaran dan pembelajaran UiTM: antara idealisme dan realiti - Kamal Basir, Mohd Zuhaili; Abdullah, Norliza; Mohd Samsi, Mohd Shafik (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2025)
Pelaksanaan Model A.D.A.B dalam pengajaran dan pembelajaran di UiTM yang diperkenalkan pada tahun 2021 merupakan satu pendekatan progresif dan relevan dalam memperkukuh pendidikan berasaskan nilai dan integriti. Model ini bukan sekadar kerangka teori semata-mata, tetapi mengetengahkan kesepaduan elemen adab, amanah dan ketuhanan ke dalam sistem pendidikan tinggi. Menerusi lapan elemen teras iaitu Situate, Digest, Synthesize, Create, Connect, Reflect, Value dan Extend, para pensyarah diberi panduan untuk merancang, melaksana dan menilai pengajaran secara lebih terangkum, bukan sahaja dari sudut akademik, bahkan dari sudut pembentukan sahsiah diri mahasiswa UiTM