Istana Kenangan Muzium Diraja Kuala Kangsar - Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Mat Salleh, Suzila; Mohammed, Noor Hafiza; Mohd Yusof, Hani Sakina; Ali, Noor Malinjasari (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2021)
Istana Kenangan, atau sebelumnya lebih dikenali sebagai Istana Lembah atau Istana Tepas, mula dibina pada tahun 1926 sebagai kediaman sementara Duli Yang Maha Mulia Sultan Iskandar Shah sementara menunggu siap pembinaan istana baharu, iaitu Istana Iskandariah. Baginda tinggal di istana ini dari tahun 1931 hingga 1935. Setelah Istana Iskandariah siap dibina, baginda telah berpindah ke istana baharu dan Istana Kenangan ini kemudiannya dijadikan sebagai istana tetamu semasa hari keramaian dan majlis Diraja.