Merdeka ekonomi 2021 - Ahmad, Noorazlina; Mohamad Azmin, Nur Azwani (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Pelbagai inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan bermula dari Mac 2020 denganpelancaran dasar fiskal daramonetari menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Rakyat Prihatin, Pelan Penjana, dan yang terkmi Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang menelan belanja yang sangat besar. Aktiviti gelembong pelancongan dan perkilangan juga turut dilaksanakan bagi merancakkan lagi aliran wang tunai negara. Inisiatif ini dilaksanakan untuk menggalakkan lagi aktiviti ekonomi negara dan secara tidak langsung dapat meningkatkan keyakinan para pelabur asing masuk ke negara kita.