Cerpen: dari kesusahan menuju kejayaan - Poniran, Nurul Atikah; Mohd Aminuddin Zaki, Nurul Safwah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Ahmad, seorang pemuda berusia 25 tahun, baru menamatkan pengajian dalam bidang Pengajian Islam dengan penuh kegembiraan walaupun membawa seribu kisah perjuangan. Berasal dari keluarga sederhana, hidupnya berubah tragis apabila kedua ibu bapanya meninggal dunia dalam kemalangan ketika dia berusia 16 tahun. Kejadian itu menguji kekuatan dan ketabahannya untuk terus meneruskan hidup sebagai seorang yatim piatu. Walaupun menghadapi kesukaran, Ahmad tidak pernah berputus asa dan tetap bersemangat mencapai cita-citanya. Kisahnya mencerminkan kecekalan dan harapan dalam menghadapi dugaan hidup. Perjalanan hidupnya menjadi inspirasi tentang kekuatan dan ketabahan jiwa.