Adakah “sugar alcohol” halal - Poniran, Nurul Atikah; Mohd Aminuddin Zaki, Nurul Safwah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Artikel ini membincangkan tentang “Sugar Alcohol”, sejenis pemanis rendah kalori yang sering digunakan dalam produk makanan dan minuman. Ia dihasilkan melalui proses hidrogenasi gula seperti glukosa atau fruktosa, tanpa melibatkan alkohol memabukkan seperti etanol. Walaupun namanya mengandungi perkataan "alkohol", “Sugar Alcohol” tidak memberikan kesan memabukkan dan berbeza daripada alkohol dalam minuman keras. Dari sudut hukum, ia umumnya dianggap halal kerana tidak mengandungi unsur haram. Kekeliruan sering timbul dalam kalangan pengguna Muslim kerana istilah “alkohol” itu sendiri. Justeru, pemahaman jelas mengenai proses penghasilan dan kandungan sebenar amat penting. Artikel ini bertujuan menjelaskan isu ini serta faktor yang menentukan status halal “Sugar Alcohol”.