Guru, jadilah seperti Nabi Khidir - Wan Abdullah, Wan Ali Akbar; Mohd Zhaffar, Nursafra (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Guru memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk sahsiah dan masa depan pelajar, terutamanya dalam dunia moden yang menyaksikan ibu bapa semakin sibuk dengan tuntutan kerjaya. Justeru, tanggungjawab mendidik banyak diserahkan kepada guru yang menjadi pencorak utama dalam kehidupan pelajar. Dalam al-Quran, kisah Nabi Khidir dan Nabi Musa yang dirakamkan dalam Surah al-Kahfi ayat 60 hingga 82 memberi contoh jelas tentang karakter seorang guru yang ideal. Nabi Khidir menonjolkan lapan karakter utama sebagai pendidik, antaranya kesabaran, kebijaksanaan, dan penyampaian ilmu yang sahih. Kisah ini memberi pedoman bahawa guru perlu memiliki akhlak mulia serta ilmu yang benar dalam mendidik generasi masa depan. Oleh itu, pembentukan karakter guru yang unggul adalah tunjang utama dalam kejayaan sistem pendidikan.