Syarikat China dan kecerdasan buatan (AI) - Mat Salleh, Suzila; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Ali, Noor Malinjasari; Mohamed Nor, Raslina; Mohd Noor, Hasmida; Sulong@A.Rashid, Ruzaidah; Mohammed, Noor Hafiza (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2025)
China merupakan antara negara kuasa besar yang semakin maju dengan ekonomi dan teknologinya. Penglibatan China juga semakin dikenali dengan Kecerdasan Buatan (AI) yang melibatkan pelaburan teknologi yang besar. Kebanyakan syarikat gergasi China berusaha mengembangkan penggunaan AI dalam pelbagai sektor.