Penggunaan robot: inisiatif usahawan Malaysia - Mat Salleh, Suzila; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Ali, Noor Malinjasari; Mohamed Nor, Raslina; Mohd Noor, Hasmida; Sulong@A.Rashid, Ruzaidah; Mohammed, Noor Hafiza (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2025)
Malaysia semakin berkembang dengan penyelidikan teknologinya terutama berkaitan robotik selari dengan Revolusi Industri 4.0 yang memberi penekanan kepada automasi dan kecerdasan buatan. Masyarakat semakin didedahkan dengan perkembangan teknologi sekaligus menyedari akan kepentingan kecerdasan buatan (AI) yang semakin berkembang dalam meningkatkan produktiviti dan mengurangkan kos operasi. Penggunaan robot dalam sesuatu perusahaan melibatkan pelbagai sektor seperti di perkilangan, restoran, hospitaliti, dan logistik.