Automasi data dalam mengurus dokumen sumber perniagaan: tanggungjawab firma perakaunan atau pemilik perniagaan? - Mat Jusoh, Yusri Huzaimi; Hassan, Rabaatul Azira (Faculty of Accountancy, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan, 2024)
Pengurusan dokumen sumber seperti bil, invois, resit atau apa sahaja dokumen bagi menyokong transaksi perniagaan adalah penting untuk pematuhan proses pengauditan ataupun dokumentasi percukaian. Dokumen perniagaan merupakan sumber utama untuk melengkapkan proses perakaunan dengan tepat, cekap dan akhirnya dapat memberikan sudut pandang yang bermaklumat kepada perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat persoalan mengenai amalan terbaik dalam pengurusan dokumen sumber ini iaitu sama ada akauntan atau pemilik perniagaan yang bertanggung jawab dalam aspek pengurusan dokumen sumber. Menurut Accountant Today (2020), pengurusan dokumen sumber adalah di bawah tanggung jawab pemilik perniagaan dengan anggaran 25% daripada ruang pejabat diperuntukan untuk penyimpanan dokumen. Namun begitu, dengan perkembangan teknologi pengkalan data seperti storan awan (cloud storage), platform penyimpanan dokumen sumber telah berubah kepada simpanan dalam talian. Firma perakaunan mempunyai peranan untuk membantu pelanggan-pelangan dalam mengurus dokumen sumber yang lebih baik dan efektif.